سود سهام عدالت در چند مرحله در گذشته به حساب سهام داران واریز شده است. اما با آغاز سال نو سوال مطرح شده این است؛ سود سهام عدالت این دوره چه زمانی پرداخت می شود؟ مبلغ سود سهام عدالت امسال چه اندازه می شود؟ آیا همه سهام داران سود سهام عدالت را دریافت می کنند؟ شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در مورد برخی از سوالات مربوط به سود سهام عدالت اطلاع رسانی می کند. با ما همراه باشید.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از همشهری آنلاین، محمود حسنلو گفت: سود سهام جاماندگان سهام عدالت (سهامداران سهام عدالت که تاکنون موفق به دریافت سود عملکرد سالهای ۹۸ و ۹۹ خود نشده اند) در نیمه دوم تیرماه به حساب آنها واریز میشود. این افراد نگران سودهای خود نباشند این سودها محفوظ است.
وی ادامه داد: تاکنون یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر همچنان به علت داشتن شماره شبای نامعتبر موفق به دریافت سود سهام خود نشده اند.
حسنلو از جاماندگان دریافت سود سهام عدالت که تاکنون به ثبت نام و احراز هویت خود در سامانه سجام اقدام نکرده اند، نیز خواست هرچه زودتر با مراجعه به سامانه سجام به ثبت نام و احراز هویت اقدام کنند تا در مرحله بعدی سود سهام به حساب آنها واریز شود.
وضعیت سهام عدالت و سود سهام عدالت متوفیان
محمد باغستانی، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی، در زمینه سهام عدالت متوفیان میگوید: پیشبینیها و هماهنگیها نشان میدهد که بتوانیم سامانه انتقال سهام عدالت به وراث را تا شهریور ۱۴۰۱ کلید بزنیم.
پیش از این اعلام شده بود که وراث این افراد باید امور مربوط به انحصار ورثه را انجام دهند و پس از آن در انتظار راهاندازی سامانه الکترونیکی برای تقسیم سود سهام متوفی به وراث منتظر بمانند. پس از راهاندازی این سامانه سود سهام عدالت فرد متوفی، بر اساس انحصار ورثه، به حساب وراث واریز خواهد شد.
سهام عدالت از جمله داراییهایی است که بخش عمدهای از افراد کشور آن را در اختیار دارند و همین مساله سبب شده تا برخی در زمینه سوء استفاده از آن اقدام کنند.
هشدار در مورد کلاهبرداری به بهانه دریافت سود سهام عدالت
شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با انتشار اطلاعیهای در مورد کلاهبرداری سایبری برای دریافت سود سهام عدالت به عموم مردم هشدار داد.
در این اطلاعیه آمده است: به تازگی مجرمان سایبری با ترفندی جدید و با ارسال پیامک و یا پیام در شبکههای اجتماعی با نام واریز سود سهام عدالت مترصد کلاهبرداری از مردم هستند.
پیامهای جعلی که به تازگی منتشر شده است، از مخاطبان درخواست میکند که برای دریافت سود سهام خود از طریق لینک آلوده اقدام کند که سهامداران باید نسبت به این اقدام کلاهبردارانه آگاه باشند.
تاریخ دقیق واریز سود سهام عدالت
به گزارش جام جم آنلاین اسفند سال ۱۴۰۰ سود سهام عدالت در اولین مرحله برای برخی از دارندگان سهام عدالت، واریز شد. اما برخی هم از دریافت این سود جا ماندند. این افراد به دلیل شماره شبای نامعتبر و حساب بانکی مسدود، راکد، مشترک (دو امضاء)، ارزی و بلندمدت، سود خود را دریافت نکردند. پس از اردیبهشت ماه نیز با تکمیل اطلاعات سود برخی دیگر واریز شد و مجددا شرکت سپردهگذاری مرکزی فرصتی دوباره برای تکمیل اطلاعات و پرداخت سود داده است.
به گفته محمود حسنلو، معاون فناوری و توسعه نوآوری شرکت سپرده گذاری مرکزی قرار است سود جاماندگان تا نیمه تیر ماه پرداخت شود.
پرداخت سود سهام عدالت در چندین مرحله انجام، ولی همچنان برخی سود خود را دریافت نکردهاند. شرکت سپردهگذاری مرکزی مهلتی مجددا مهلتی برای تکمیل اطلاعات این افراد داده است.
مهدی نعمتی، روابط عمومی شرکت سپردهگذاری چندی پیش به تجارتنیوز گفته بود که در سال جاری چند نوبت واریز سود سهام عدالت خواهیم داشت.
در نتیجه سهامدارانی که اطلاعات خود با تکمیل اطلاعات خود سودی دریافت نکردهاند نگران نباشید و به زودی این سود پرداخت خواهد شد.
سود سهام عدالت کی پرداخت میشود؟
محمود حسنلو، معاون فناوری و توسعه نوآوری شرکت سپرده گذاری مرکزی با بیان اینکه تاکنون دو مرحله پرداخت سود به جاماندگان سهام عدالت انجام شده است گفت: در مرحله اول و دوم به ترتیب ۳۰۷ و ۲۰۰ هزار نفر مشکل شبای بانکی معتبر خود را برطرف و سودهای سنواتی سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ خود را دریافت کردند.
وی با بیان اینکه حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار سهامدار سهام عدالت همچنان با مشکل شبای معتبر بانکی روبرو هستند، اظهار داشت: شماره شبای نامعتبر، حساب بانکی مسدود، راکد، مشترک (دو امضا)، ارزی و بلندمدت مهمترین دلایلی است که باعث شده تا سود سهامداران به حساب آنها واریز نشود.
حسنلو درباره سهامداران عدالتی که هنوز شماره شبا معتبر بانکی خود را اصلاح نکردهاند، گفت: این افراد میتوانند با مراجعه به سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) ثبتنام و احراز هویت خود را انجام دهند. تا در روند پرداختیهای آتی شرکت سپردهگذاری مرکزی قرار گیرند.
معاون فناوری و توسعه نوآوری سمات اظهار کرد: امیدواریم سهامداران هر چه سریعتر مشکل شماره شبا معتبر بانکی خود را حل کنند. تا پس از آن این شرکت بتواند سود سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ آنها را تا اواسط تیرماه امسال پرداخت کند.
بنابر اعلام پیمان حدادی، مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، سود شرکتهای غیربورسی سهام عدالت توسط سازمان خصوصیسازی در حال وصول است.
جزئیات واریز سود سهام عدالت توسط شرکتهای بورسی چیست؟
این سود در آینده نزدیک به حساب سهامداران واریز خواهد. البته ارزش این سود، بسیار کمتر از واریزیهای قبلی است.
شرکتهای پتروشیمی ارومیه، پتروشیمی بندر امام (ره)، پتروشیمی بوعلی سینا، پتروشیمی بیستون، پتروشیمی تبریز، پتروشیمی خوزستان، دخانیات ایران، ساختمان سد و تاسیسات آبیاری سابیر، شهر صنعتی البرز، شهر صنعتی رشت، شهر صنعتی کاوه، مشانیر و مگا موتور، شرکتهای غیر بورسی سهام عدالت هستند که پتروشیمیهای ارومیه، تبریز، خوزستان، بندر امام، بیستون و بوعلی سینا، بیشترین سهم را در پرتفوی غیربورسی سهام عدالت دارند و از ۶ تا ۳۰درصد مالکیت این شرکتها را در بر میگیرند.
پیش از این موضوع و در تاریخ ۲۱ فروردین ماه، پیمان حدادی، مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد که سود شرکتهای غیربورسی در حال بررسی است که چقدر از سود این شرکتها از طرف سازمان خصوصیسازی دریافت شده.
او گفت: اگر ارقام آن قابل توجه باشد، مانند سودهای شرکتهای بورسی سهام عدالت از طریق شرکت سپردهگذاری مرکزی تجمیع شده و پول آن به حساب سهامداران عدالت واریز میشود.
البته هنوز شورای عالی بورس در این زمینه تصمیمی نگرفته است و پولهای جمعآوری شده از شرکتهای غیربورسی، اعداد قابل توجهی نیست.
این در حالی است که طبق قانون تجارت، شرکتهای بورسی چهار ماه برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه و هشت ماه پس از برگزاری مجمع، برای پرداخت سود به سهامداران فرصت دارند.
اما این موضوع، چالشی را در سالهای اخیر برای سهامداران ایجاد کرده است. از سوی دیگر، ضوابط این شرکتها مانند شرکتهای بورسی است و تفاوتی با آنها ندارد و بورسی یا غیربورسی بودن شرکتها، تاثیری در اصل موضوع ندارد.
جاماندگان از سود سهام عدالت اواخر اردیبهشت منتظر دریافت سود خود باشند؟
ذبیحالله سلمانی در گفتگو با تسنیم با بیان اینکه در میز خدمت وزارت اقتصاد و دارایی در استان افراد زیادی درباره پرداخت نشدن سود سهام عدالت مراجعه کردند، گفت: مستحضر باشید که سود سهام عدالت تا پایان اسفندماه ۱۴۰۰ قطعاً پرداخت شده و مقرر شده برای بقیه هم تا عید فطر پرداخت شود.
با این حال اگر این موضوع انجام نشد، این سود قطعاً تا پایان اردیبهشتماه پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه در استان قزوین بیشتر مراجعه کنندگان به میز خدمت فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان بودند، اضافه کرد: این افراد به دو موضوع معترض بودند که یکی از آنها درباره تسهیلاتی بود که از بانکها گرفته بودند و سودهای بسیار بالایی که برای اینها محاسبه شده و امکان بازپرداخت تسهیلات هم نداشتند.
سلمانی ادامه داد: این سودها باعث شده که تولیدکننده در ادامه مسیر تولید مشکل پیدا کند و بعضی از تولیدکنندگان میگفتند که کارخانجات ما تعطیل شده و یا نیمهتعطیل است.
در این حوزه برخی از آنها به تصمیمهای هیئت مدیره بانکها در سطح کشور نیاز دارند که دستورهای لازم را صادر کرده و آنها را ارجاع دادیم تا از طریق مدیرعامل بانک عامل مشکلشان رفع شود.
حدود ۴۹ میلیون نفر سهام عدالت دارند و تمام این افراد چه سهامدارانی که روش غیرمستقیم و چه افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردند مشمول دریافت سود حداقل ۵۰۰ هزار تومانی شدهاند. اما از این جمعیت حدود ۵ میلیون نفر سود سهام عدالت دریافت نکردهاند.
طبق اطلاعات شرکت سپرده گذاری مرکزی، دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر اطلاعات هویتی و به ویژه اطلاعات بانکی صحیحی ثبت نکرده بودند که امکان واریز سود ۵۰۰ هزار تومانی سهام عدالت برای آنها وجود نداشت، اما در این مدت ۳۰۰ هزار نفر نسبت به اصلاح اطلاعات خود اقدام کردند و شماره شبای معتبر این بیش از ۳۰۰ هزار نفر ثبت شد و شرکت سپردهگذاری مرکزی سود سالهای ۹۸ و ۹۹ را یکجا برای این افراد واریز کرد.
یکی از مشکلات که مانع از واریز سود سهام شده این است که برخی از سهامداران ویژه افرادی که اطلاعات آنها از سوی سازمان خصوصی ثبت شده، سجامی نشدهاند در حالی که مهمترین شرط دریافت سود احراز هویت از طریق سجام بوده است و در صورتی که افرادی که اطلاعات آنها را سازمان خصوصی ارایه داده نسبت به اصلاح شماره شبا و به روز رسانی اطلاعات خود اقدام کنند، میتوانند سود سالهای گذشته را بگیرند.
اما حدود ۳ میلیون نفر از دارندگان سهام عدالت در این چند سال گذشته فوت شدهاند که فعلا سود سهام عدالت برای متوفیان پرداخت نشده است بنابراین تا امروز حدود ۵ میلیون نفر از بیش از ۴۹ میلیون نفر دارنده سهام عدالت سود دریافت نکردهاند. قرار بر این بود که راهاندازی سامانه بر خط، وراث سهام عدالت بتوانند بدون نیاز به مراجعه حضوری پروسه انتقال سهام را انجام دهند که فعلا این سامانه پس از گذشت دو سال راهاندازی نشدهاست.
در حال حاضر مهمترین دلیل عدم دریافت سود سهام درج و ثبت شماره شبای نامعتبر است. برخی هم هر چند شماره شبای درستی ارایه کردهاند، اما حساب بانکی آنها مسدود یا راکد شدهاست یا اینکه شمارهای از حساب مشترک (دو امضا) ثبت شدهاست. همچنین امکان پرداخت سود به حسابهای بلند مدت و ارزی هم وجود ندارد.
طبق اعلام سازمان بورس و شرکت سپردهگذاری مرکزی تمام سهامدارانی که تا به امروز پیامک واریز را دریافت نکردند میتوانند به سامانه www.sahamedalat.ir مراجعه یا مشکلات خود را با کارشناسان این مرکز از طریق شماره تماس ۱۵۶۹ مطرح کنند.